Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (2024)

Klik hier voor een kort stappenplan om schaatsen te kijken

Zo kijk je overal gratis schaatsen op tv of online

Wil jij alle schaatswedstrijden zien, zowel langebaan-, kortebaan- als kunstschaatsen? Dat kan met gratis buitenlandse én Nederlandse streams. Met een VPN zijn die streams overal bereikbaar. Zo werkt dat:

  1. Abonneer je op NordVPN.
  2. Download en installeer de VPN-app van de officiële website.
  3. Log in en maak verbinding met een server in het land van de stream die je wilt zien.
  4. Ga naar de stream en geniet van de ijspret.

Op deze manier kijk je op vakantie naar de livestreams van de NOS, maar je kunt ook vanuit Nederland het kunstschaatsen volgen met de streams van het Canadese CBC.

NordVPN

Aanbieding

Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Wil je meer keuze uit gratis streams en VPN’s om deze te kijken? Of wil je gewoon het programma voor dit seizoen bekijken? Lees dan snel verder!

Ieder jaar hopen we weer dat we kunnen zeggen ‘it giet oan!’. Tot het weer eens lange tijd flink koud wordt, zullen we het echter zonder de Elfstedentocht moeten doen. Dat betekent echter niet dat je helemaal geen schaatsen kunt kijken natuurlijk.

In dit artikel lees je precies waar je alles van het langebaan-, kortebaan- en kunstschaatsen kijkt. Ook geven we je tips over schaatsen live kijken, als de NOS (die de uitzendrechten in Nederland heeft) het niet uitzendt.

Waar kijk ik schaatsen op tv en online?

In Nederland kijk je schaatsen op tv via de NOS. De meeste schaatswedstrijden op de lange en de korte baan zijn hier te volgen. Als je liever een online stream hebt, kun je ook gebruikmaken van de NOS-livestream of de gratis live-uitzending op NPO Start.

Deze streams zijn alleen toegankelijk in Nederland. Met een VPN kun je echter ook buiten ons kikkerlandje toegang krijgen tot deze streams. Door te verbinden met een server in Nederland, krijg je een Nederlands IP-adres. Websites denken daardoor dat je in Nederland bent. Zo krijg je toch toegang tot de streams.

Op dezelfde manier kun je ook vanuit Nederland toegang krijgen tot (gratis) buitenlandse streams. Handig als de NOS een schaatsevent niet uitzendt, zoals bij het kunstschaatsen. Onder andere de Canadese zender CBC kan dan uitkomst bieden. Hier vind je livestreams en replays van bijna alle schaatsdisciplines.

Om schaatsstreams te deblokkeren, raden we NordVPN aan. Deze provider heeft een snel en uitgebreid wereldwijd servernetwerk. Daardoor geeft NordVPN je de mogelijkheid om veel internationale streams te kijken. Tijdelijk krijg je een mooie korting van 59% op deze provider.

Kijk schaatsen met NordVPN

Stappenplan: schaatsen kijken met een VPN

Stel je wilt de finale van het kunstrijden live kijken. Deze wordt in Nederland zelden uitgezonden. Als je met een VPN-verbinding naar CBC surft, kun je het kunstschaatsen wel zien. Je hoeft alleen dit stappenplan te volgen:

  1. Sluit een abonnement af op NordVPN.

    NordVPN

    Onze keuze

    Aanbieding

    Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

    Vanaf

    € 3.39

    9.3

    • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
    • Mooie en elegante applicatie
    • Geen logs

    BezoekNordVPN

  2. Download en installeer de VPN-app op het apparaat waarmee je wilt kijken.
  3. Log in met het account dat je tijdens stap 1 hebt moeten aanmaken.
  4. Maak verbinding met een server in Canada.
  5. Ga naar de website van CBC en geniet van het kunstschaatsen!
Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (3)

Waar kijk ik langebaanschaatsen gratis live?

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (4)

Nederlanders zijn erg goed op de lange baan. Topprestaties van het Nederlandse team wil je natuurlijk niet missen. Vaak kun je gelukkig het schaatsen gewoon kijken op NPO Start of de stream van de NOS.

Dit is echter niet altijd het geval. Daarom hebben we speciaal voor de echte schaatsfans alle streams van het langebaanschaatsen op een rijtje gezet.

Gratis buitenlandse schaatsstreams

Via de onderstaande kanalen kun je gratis langebaanschaatsen kijken:

Al deze streams zijn alleen te kijken in het oorspronkelijke land. Met uitzondering van YouTube heb je voor deze streams dus een VPN nodig om de wedstrijden te kunnen kijken. NordVPN werkt hiervoor uitstekend.

Stream het langebaanschaatsen met NordVPN

Waar kijk ik shorttrack gratis live?

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (5)

Shorttrack is in Nederland minder vaak te volgen dan langebaanschaatsen. Toch worden veel races op de Nederlandse televisie uitgezonden. Mocht je net pech hebben dat jouw favoriete wedstrijd niet in Nederland te zien is, dan heb je gelukkig keuze uit andere (gratis) streams.

Gratis buitenlandse shorttrackstreams

Wanneer de wedstrijd plaatsvindt op de korte baan in Montreal, wil je misschien kijken met echt Canadees commentaar. Je bent dan bij de gratis Canadese zender CBC aan het juiste adres.

Dit is een volledig overzicht van gratis streams waarmee je shorttrack kijkt:

Al deze streams zijn alleen te kijken in het oorspronkelijke land óf wereldwijd met een VPN. YouTube is uiteraard wereldwijd toegankelijk zonder VPN.

Stream shorttrack met NordVPN

Waar kijk ik kunstschaatsen gratis live?

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (6)

In Nederland is kunstschaatsen helaas geen grote sport. De NOS zendt kunstschaatswedstrijden daarom niet uit, behalve tijdens de Olympische Winterspelen.

Zelfs als onze eigen kunstrijdster Lindsey van Zundert niet meedoet, wil je misschien toch alle toernooien volgen. Gelukkig wordt het kunstschaatsen in het buitenland wel uitgezonden, zelfs gratis.

Gratis kunstschaatsuitzendingen

Als je kunstschaatswedstrijden wilt kijken zonder hiervoor te betalen, zit je bij deze buitenlandse streamingservices helemaal goed:

Al deze streams zijn alleen te kijken in het oorspronkelijke land. NordVPN helpt je echter om overal toegang te krijgen tot de streams.

Stream kunstschaatsen met NordVPN

Betaalde streams voor schaatsen

Er zijn ook andere betaalde streams waar je alle drie de schaatsdisciplines op kunt kijken:

  • Eurosport (Albanië, Andorra, België, Cyprus, Estland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Nederland, Portugal, Verenigd Koninkrijk)
  • Viaplay (alleen in Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden)

Stream schaatsen met Viaplay

Via de website van Eurosport en Discovery+ kun je zowel lange baanschaatsen, shorttrack als kunstschaatsen kijken. Als jouw favoriete wedstrijd niet te zien is in Nederland, kun je met een VPN kijken of de wedstrijd wel in andere landen beschikbaar is.

Misschien heb je voor het kijken van de Formule 1 al een abonnement op Viaplay. Je kunt dit abonnement natuurlijk perfect gebruiken voor schaatsen. Je hoeft alleen je IP-adres te veranderen in een Scandinavisch adres en je kijkt ook naar het schaatsen. Niet veel VPN’s werken met Viaplay, maar we hebben het getest en kunnen met NordVPN toegang krijgen.

Beste VPN voor schaatsen kijken

De ene VPN is de andere niet. Zo zitten er grote verschillen in veiligheid, snelheid en serveraantallen. Als je sportwedstrijden wilt streamen met je VPN zijn vooral deze laatste twee erg belangrijk. Deze drie VPN’s zijn volgens onze tests ideaal:

NordVPN: allround de beste

NordVPN is een van de beste VPN’s van dit moment. De VPN voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaarden, maar verliest hierbij zeker niet te veel snelheid. Zo kun je nog steeds probleemloos schaatsen streamen.

NordVPN is bovendien perfect voor het verkrijgen van toegang tot wereldwijde streams. De provider heeft namelijk 6000+ servers waaronder een groot aantal Nederlandse servers. Ideaal als je vanuit het buitenland de livestream van de NOS wilt zien.

NordVPN

Onze keuze

Aanbieding

Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

Vanaf

€ 3.39

9.3

  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs

BezoekNordVPN

Wil je meer weten over deze VPN-provider? Lees dan onze uitgebreide review van NordVPN. Het is ook mogelijk de service een hele maand gratis uit te proberen door gebruik te maken van NordVPN’s 30-dagen geld-terug-garantie.

Surfshark: de VPN die iedereen van de baan racet

Surfshark is een van de snelste VPN-diensten van dit moment. Dit is ideaal voor streaming, want je hebt dan geen last van haperingen, zelfs als je in ultraHD kijkt. Door de hoge snelheid kijk je met deze provider probleemloos naar sportstreams.

Daarnaast is Surfshark de goedkoopste VPN van de drie in deze lijst én kun je de provider op een onbeperkt aantal apparaten tegelijkertijd gebruiken. Zo kun je met het hele gezin genieten van online vrijheid.

Surfshark

Aanbieding

Bespaar 86% + 3 maanden gratis en betaal slechts €2,19 per maand!

Vanaf

€ 2.19

9.0

  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties

BezoekSurfshark

Ook heeft Surfshark een geld-terug-garantie waardoor je de service een hele maand gratis test. Wil je eerst wat meer weten over deze VPN? Lees dan onze Surfshark-review.

ExpressVPN: toegang tot alle internationale gratis schaatsuitzendingen

Met zijn duizenden servers in meer dan 105 landen is ExpressVPN de ideale VPN om buitenlandse streamingdiensten mee te unblocken. Bovendien heeft deze VPN een automatische obfuscatie-functie, waardoor je gemakkelijk VPN-blokkades en andere censuur omzeilt.

Tijdens onze test kregen we met deze VPN eenvoudig toegang tot alle schaatsstreams. Het enige nadeel van ExpressVPN is dat het niet de goedkoopste VPN is.

ExpressVPN

Aanbieding

Exclusieve deal: neem een jaarabonnement voor €6,23 per maand (49% korting)!

Vanaf

€ 6.23

8.9

  • Erg makkelijk te gebruiken VPN
  • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
  • 3000+ servers in 100+ landen

BezoekExpressVPN

Dat deze provider zijn geld waard is lees je in onze ExpressVPN-review. Ook test je de service helemaal gratis, want ExpressVPN heeft een geld-terug-garantie van 30 dagen.

Internationale schaatstoernooien 2023/2024

Je weet nu op welke (internationale) zender of streamingdienst je het schaatsen kijkt en hoe je hier toegang toe krijgt. Nu wil je natuurlijk nog weten wanneer je precies voor de tv moet zitten om de wedstrijden te kijken. Daarom volgt hier een overzicht van het gehele schaatsseizoen 2023/2024.

Programma Wereldbeker schaatsen 2023/2024

Benieuwd wanneer Kjeld Nuis of Jorrit Bergsma internationaal in actie moet komen dit seizoen? De data van de langebaan-schaatscompetitie vind je in deze tabel:

DatumPlaatsProgramma
27 – 29 oktober 2023Heerenveen, NederlandWorld Cup Kwalificatie Toernooi met NK Ploegenachtervolging
10 – 12 november 2023Obihiro, JapanISU World Cup 1
17 – 19 november 2023Beijing, ChinaISU World Cup 2
1 – 3 december 2023Stavanger, NoorwegenISU World Cup 3
8 – 10 december 2023Tomaszow Mazowiecki, PolenISU World Cup 4
26 – 28 januari 2024 Salt Lake City, Verenigde StatenISU World Cup 5
2 – 4 februari 2024Quebec, CanadaISU World Cup 6

Programma shorttrack 2023/2024

In de onderstaande tabel zie je precies wanneer je Suzanne Schulting en haar team weer kunt zien racen. Natuurlijk gaan ook de mannen, waaronder Sjinkie Knegt, deze weekenden het ijs op.

DatumPlaatsEvenement
3 oktober 2023Shanghai, ChinaShanghai Trophy
20 oktober 2023Montreal, CanadaISU World Cup 1
27 oktober 2023Montreal, CanadaISU World Cup 2
3 november 2023Laval, CanadaFour Continents Short track Championship
8 december 2023Beijing, ChinaISU World Cup 3
15 december 2023Seoul, Zuid-KoreaISU World Cup 4
9 februari 2024Dresden, DuitslandISU World Cup 5
16 februari 2024Gdansk, PolenISU World Cup 6

Programma kunstrijden 2024

Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je het kunstschaatsen kijkt en hoe je dit live volgt, maar wanneer zijn de wedstrijden? Dat zie je in deze tabel:

DatumPlaatsEvenement
8 – 14 januari 2024Kaunas, LetlandEuropese Kampioenschappen
30 januari – 4 februari 2024Oberstdorf, DuitslandBavarian Open
22 – 25 februari 2024TilburgChallenge Cup en NK
26 februari – 3 maart 2024Taipei City, TaiwanWK junioren
18 – 24 maart 2024Montreal, CanadaWereldkampioenschappen

Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen 2024

Naast de reguliere internationale competities is er voor iedere schaatsdiscipline ook een WK en EK. Wanneer de EK’s en WK’s plaatsvinden zie je in deze tabel:

DatumPlaatsEvenement
5 – 7 januari 2024Heerenveen, NederlandEK Afstanden
8 – 14 januari 2024Kaunus, LitouwenEK Kunstrijden
12 – 14 januari 2024Gdansk, PolenEK Shorttrack
15 – 18 februari 2024Calgary, CanadaWK Afstanden
8 – 10 maart 2024Inzell, DuitslandWK Allround & Sprint
15 – 17 maart 2024Rotterdam, NederlandWK Shorttrack
18 – 24 maart 2024Montreal, CanadaWK Kunstrijden
5 – 6 april 2024Zagreb, KroatiëWK Synchroonschaatsen

Nederlandse schaatscompetitie 2023/2024

Nederland is een schaatsland. We doen dan ook niet alleen mee aan internationale competities, maar hebben ook onze eigen Nederlandse Kampioenschappen. Wanneer die plaatsvinden zie je in deze tabel:

DatumEvenement
28 – 30 december 2023Daikan NK Afstanden
1 januari 2024Daikan NK Marathon
27 januari 2024NK Pure Sprint/ Supersprint
10 – 11 februari 2024NK Masters Allround & Afstanden
24 – 25 februari 2024Daikan NK Allround en Sprint

Genieten van nog meer ijspret

De hele winter door wordt er flink geschaatst. In dit artikel heb je een overzicht gevonden van de belangrijkste schaatstoernooien. Als je deze allemaal wilt volgen, kun je terecht bij een van de vele (gratis) streams. De buitenlandse streams zijn echter alleen beschikbaar met behulp van een goede VPN, zoals NordVPN.

Langebaanschaatsen, shorttrack en kunstschaatsen zijn natuurlijk niet de enige sporten op het ijs. Is marathonschaatsen bijvoorbeeld helemaal jouw ding? Dan kun je terecht bij het YouTube-kanaal van Schaatsen.nl. Buiten Nederland kun je hier echter tegen geografische blokkades aanlopen. Ook dan heb je een VPN nodig om de geografische blokkade te omzeilen.

Stream schaatsen met NordVPN

Als je nog meer ijspret wilt hebben, neem dan ook een kijkje bij ons artikel over hoe je wereldwijd naar de belangrijkste ijshockeytoernooien kijkt. Eens in de vier jaar zijn er bovendien de Olympische Winterspelen die je zeker niet wilt missen.

Live schaatsen kijken waar je ook bent: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het kijken van (internationale) schaatscompetities? Controleer dan of jouw vraag in onze FAQ staat. Zo niet, stel hem dan in de reacties.

Waar kan ik schaatsen live kijken?

In Nederland worden veel schaatswedstrijden uitgezonden door de NOS. Er zijn echter een hele hoop andere (gratis) streams waar je nog meer schaatsen kijkt. Zo hoef je ook het kunstschaatsen bijvoorbeeld niet te missen.

Waar wordt het NK schaatsen uitgezonden?

Het NK Allround & Sprint, NK Shorttrack en NK Afstanden worden uitgezonden door de NOS. Het NK Kunstrijden kijk je op schaatsen.nl. Als je in het buitenland bent, loop je waarschijnlijk tegen een geografische blokkade aan. Wil je dan toch toegang tot de uitzending? Gebruik dan een VPN voor het kijken van schaatsen.

Waar wordt de wereldbeker schaatsen gehouden?

De wereldbeker schaatsen wordt gereden op meerdere plekken. De wereldbeker langebaanschaatsen wordt gehouden in:

  • Quebec, Canada
  • Heerenveen, Nederland
  • Stavanger, Noorwegen
  • Tomaszow Mazowiecki, Polen

Waar kijk ik het EK schaatsen?

Als je het EK schaatsen op de baan wilt kijken dan zit je goed bij de NOS. Ook het EK shorttrack kijk je hier. De NOS-uitzending is echter niet wereldwijd beschikbaar. Het EK kunstschaatsen kun je hier niet kijken. Gelukkig zijn er een hoop andere gratis buitenlandse streams om schaatsen te kijken.

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (10)

Tamara van Seggelen

Techredacteur

Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in wetgeving rondom de balans tussen privacy en vrijheid online. Ook is ze zeer geïnteresseerd in de technische aspecten van computers en het internet, zoals de werking van internetprotocollen.

Meer artikelen uit de sectie Sport

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (11)

Nederlands elftal mannen: live alle wedstrijden van Oranje kijken

25 juni 2024

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (12)

F1 TV: alles wat je moet weten over de streamingdienst

22 februari 2024

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (13)

Live voetbal kijken: overzicht van de beste zenders en sites

27 maart 2024

Schaatsen kijken op tv of online, waar je ook bent (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6022

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.