موفق‌ترین زنان ایرانی؛ از حوزه علم و فناوری تا هنر و رسانه و تجارت (2024)

در دنیایی به سر می بریم که همه باید قدردان زنان بود و از آنها بیشتر صحبت کرد چرا که تا مدتهای مدیدی این بخش از جمعیت نادیده گرفته شدند. به همین مناسبت مطلبی را آماده کرده ایم که در آن به معرفی موفق ترین زنان ایرانی حوزه علم و فناوری و دیگر حوزه ها پرداخته شده است. تعدادی از این بزرگان در زمینه های خاصی به بالاترین افتخارات دست پیدا کرده و باعث درخشش نام ایران و تسهیل زندگی بشر شده اند.

۱. مریم میرزاخانی

سال ۱۳۵۶ شاهد تولد یکی از ستاره های فراموش‌نشدنی سپهر ریاضیات ایران بود. مریم میرزاخانی که در دبیرستان فرزانگان تحصیل می کرد، اولین دانش آموز دختری بود که با دریافت مدال طلای کشوری به تیم ملیالمپیاد ریاضی راه یافت. او جواب اعتماد مربیانش را با دو طلای پیاپی جهانی داد. مریم یکی از کسانی بود که ازتصادف اتوبوس دانشجویان شرکت کننده در بیست و دومین دورهٔ مسابقات ریاضی جان سالم به در برده بود.موفق‌ترین زنان ایرانی؛ از حوزه علم و فناوری تا هنر و رسانه و تجارت (1)میرزاخانی پس از پایان تحصیلات ریاضی در دانشگاه شریف، برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا راهی آمریکا شد و تحت نظرکورتیس مک‌مولن، از برندگان مدال فیلدز مدرک phd را دریافت کرد. تقدیر این بود که خود او در سال ۲۰۱۴ به خاطر تحقیق در زمینه «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» به عنوان اولین زن برنده جایزه فیلدز، همسطح نوبل ریاضی شود. حتی به خاطر سپردن نام این تحقیق هم چندان آسان نیست. از افتخارات و جوایز مریم میرزاخانی باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • جایزه تحقیقاتی Clay سال ۲۰۱۴
  • یکی از ده شخصیت مهم نشریه نیچر در سال ۲۰۱۴
  • برگزیده جامعه فیلسوفان آمریکا در سال ۲۰۱۵
  • جایزه آکادمی ملی علوم سال ۲۰۱۶

میرزاخانی از سال ۱۳۹۲ به سرطان مبتلا شده بود و پس از چهار سال این بیماری مهلک به مغز استخوانش نفوذ کرد. سرانجام این نابغه ریاضیات در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ فرشته مرگ را در آغوش کشید. اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان برای بزرگداشت یاد میرزاخانی روز تولد او (۲۲ اردیبهشت) را به عنوان «روز جهانی زن در ریاضیات»نامگذاری کرده است.

۲. پردیس ثابتی

ثابتی سال ۱۳۵۴ در تهران به دنیا آمد و سه سال بعد همراه خانواده راهی آمریکا شد. او از نوجوانی به تحصیل و موسیقی علاقه بسیاری داشت و لیسانس خود را در رشته زیست‌شناسی از MIT دریافت کرد. وی در سال های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ به ترتیب دو دکترای مختلف را در رشته های ژنتیک و پزشکی از دانشگاه های معتبر آکسفورد و هاروارد با درجه ممتاز دریافت کرد. وی سومین زنی است که در تاریخ هاروارد به این افتخار نائل می شود.

ثابتی در دوران تحصیل و پس از آن تحقیقات بسیاری را انجام داده که شاملالگوریتم تعیین اثرات ژنتیک بر تکامل بیماری ورویکرد آماری اطلاعاتی تعیینبخش‌های در معرضانتخاب طبیعیمی شود.

ثابتی به عنوان استاد مرکز زیست شناسی تکاملی هاروارد مشغول فعالیت است و سرپرستی گروه خوانش ژنوم انسان و تعیین کروموزوم های ابولا را بر عهده دارد. CNN در ۲۰۰۷ از او به عنوان یکی از هشت نابغه ای نام برد که زندگی بشر را متحول می سازند. او همچنین به عنوان یکی از ۱۰۰ زن نابغه جهان انتخاب شده و از بنیاد گیتس نیز ۲ میلیون دلار کمک هزینه تحقیقاتی دریافت کرده است.

۳. پریسا تبریز

پریسا متولد ۱۹۸۳ است وپدری ایرانی و مادری لهستانی دارد. او تاکید کرده که تا پیش از ورود به دانشگاه چندان با کامپیوتر سر و کار نداشته اما حالا«شاهزاده امنیت» گوگل است. تبریز از دوازده سال پیش به استخدام گوگل درآمده و از ۲۰۱۱ مدیریت بخشی را برعهده دارد که سیصد هکر چیره دست از سراسر دنیا را زیر یک چتر گردآورده است. وی هم اکنون سرپرستی بخش امنیت مرورگر محبوب کروم را برعهده دارد.

تا چند سال قبل نام پریسا تبریز در فهرست ۳۰ چهره برجسته فناوری با کمتر از ۳۰ سال سن در کنار افرادی چون مارک زاکربرگ قرار داشت.

۴.انوشه انصاری

اغلب ایرانی ها انوشه را تنها به واسطه سفر ۹ روزه به فضا می شناسند اما موفقیت ها و خدماتش به علم به مراتب بیشتر از یک سفر تفریحی است.

وی ۲۱ شهریور ۱۳۴۵ در مشهد به دنیا آمد اما در ۱۸ سالگی همراه خانواده راهی آمریکا شد. انوشه از کودکی عاشق نجوم و فضا بود اما در دانشگاه رشته مهندسی الکترونیک و علوم رایانه را انتخاب کرده و در نهایتاز دانشگاهجورج واشنگتنمدرک کارشناسی ارشد مهندسی الکترونیک را دریافت کرد. وی کارشناسی ارشد دوم خود را هم در رشته ستاره شناسی اخذ کرده است.

انصاری جدای از تحصیلات در زمینه کسب و کار بسیار موفق است و از این راه به درآمد قابل توجهی دست پیدا کرده است. ویمؤسس، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت فناوری ارتباط از راه دور تله کام بود که سال ۲۰۰۱ در ازای ۱۰.۸ میلیون دلار از سهام سونوس مبادله شد. او همچنین هم بنیانگذار و مدیرعامل کمپانیProdea Systems است.

در کارنامه وی افتخارات و جوایزی نظیرکارآفرین برتر، تاجر موفق،جایزه نوآور سیمونز و جایزه ملی پیشگامان فضای ایالات متحده دیده می شود. او مدت کوتاه سفر خود به فضا را هم بهپژوهش در مورد علل کم‌خونی وتأثیر تشعشعات فضایی بر روی فضانوردان ساکن در ایستگاه بین‌المللی فضایی اختصاص داد.

۵. ترانه رضوی

این پزشک ایرانی از معدود افرادی است که گوگل سلامت کارکنانش را به دست آنها سپرده است. ویفارغ التحصیل پزشکی از دانشگاه های معتبر استانفورد و جرج واشنگتن است و در ابتدای شروع فعالیت در مانتن ویو مطبش تنها یک کمد بوده است. به گفته دکتر رضوی کارکنان گوگل آنقدر دقیق هستند که به آسانی زیر بار تشخیص یا تجویز پزشک نمی روند و باید آنها را با ارائه سند و حتی مقالات معتبر قانع کرد.

در حالی که سالانه یک میلیون رزومه برای گوگل ارسال می شود، از رضوی برای کار در این شرکت دعوت شده است. او در پاسخ به سوالی در مورد دیدگاه مدیران ارشد گوگل درباره وبلاگستان فارسی گفت که اجازه پاسخ به این سوال را ندارد امادر صحبت هایی که پیش آمده به استفاده هوشمندانه ایرانیان از نت اشاره کرده اند.

۶. آلینوش طریان

آلینوش طریان آبان ١٢٩٩ در خانواده ارمنی در تهران به دنیا آمد. پدر و و مادرش هردو در زمینه ترجمه آثار از فارسی به ارمنی دستی بر آتش داشتند. انگیزه اصلی او برای تحصیل تا مدارج عالیه یکی بزرگ شدن در دامن خانواده ای فرهیخته و دیگری اثبات اشتباه بودن این تفکر بود که دختران در زمینه علوم پایه و مهندسی استعداد ندارند.

آلینوش پس از پایان دوران دبیرستان در آموزشگاه انوشیروان دادگر زرتشتیان، برای تحصیل در رشته فیزیک وارد دانشگاه تهران شد. چهار سال بعد و پس از اخذ مدرک در همین مرکز به عنوان متصدی عملیات آزمایشگاهی دانشکده علوم استخدام شد. آلینوش پس از مدتی به فکر ادامه تحصیل با بورس تحصیلی افتاد اما دکتر حسابی به خاطر زن بودن با این درخواست مخالفت کرد.

آلینوش سپس با هزینه شخصی و کمک پدر راهی دانشگاه پاریس شد. او از این دوران و آشنایی با دختر ماری کوری به عنوان یکی از بهترین سال های زندگی یاد می کند. وی پس از دریافت مدرک دکترا در ۱۳۳۷ و با رد پیشنهاد تدریس در سوربن به ایران بازگشت تا در دانشگاه تهران به تدریس بپردازد.

وی نه تنها خانه خود را وقف دانشجویان بی بضاعت کرد بلکه کتابخانه غنی خود را هم به کتابخانه ملی اهدا کرد. طریاناز پایه‌گذاران اخترفیزیک،نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی و نخستین تلسکوپ خورشیدی ایران است و به خاطر خدمات ارزنده‌اش به عنوان «مادر نجوم ایران» شناخته می شود. وی همچنین یکی ازچهره های ماندگاردر عرصه علمی نیز محسوب می شود. او در پاسخ به این سوال که چرا هرگز ازدواج کرد پاسخ داد مردی که عاشقانه او را دوست داشت درگذشت و پس از آن تصمیم گرفت برای همیشه مجرد بماند. آلینوش طریان در ۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در ۹۰ سالگی چشم از جهان فرو بست.

۷. فریناز کوشانفر

فریناز سال ۱۳۵۵ در تهران به دنیا آمد. پدر او پزشک و پدربزرگش یک ارتشی بود که برای ماری کوری احترام زیادی قائل بودند و به همین خاطر فریناز را تشویق کردند به سراغ تحصیل در علوم جدید برود. این محقق برجسته دوران دبیرستان و کارشناسی برق را در دبیرستان معتبر فرزانگان و دانشگاه شریف طی کرده و سپس برای ادامه تحصیل راهی ایالات متحده شد.

اورشته برق و کامپیوتر دانشگاهUCLAرا برای مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کرد. کوشانفر سپس برای دریافت دکترا راهیدانشگاه برکلی، از بهترین مراکز آموزشی آمریکا شد و به خاطر پاس کردن تعداد زیادی از واحدهای آمار و احتمال همزمان فوق لیسانس این رشته را هم اخذ کرد. وی هم اکنون مشغول تدریس در دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو است.

از افتخارات و جوایز فریناز کوشانفر باید بهجایزه مخترع جوان سالدانشگاه MITدر ۲۰۰۸ اشاره کرد که به خاطر طراحی نوعی از میکروتراشه ها به وی اهدا شد. او همچنین در سال ۲۰۱۱ به عنوان یکی از نخبگان علوم جدید و مهندسی از دست اوباما جایزه گرفت. نشریه تکنولوژی ریویو هم او رابه عنوان یکی از ۳۵ مخترع برتر جوان دنیا برگزیده است.

۸. مونا جراحی

جراحی تنها ایرانی است کهنشان «استعداد برتر حرفه‌ای جوان سال» را در میان ۱۰۲ نامزد از باراک اوباما دریافت کرده است. او در سال ۱۳۵۵ در تهران به دنیا آمد و پس از اخذ لیسانس برق در دانشگاه صنعتی شریف، برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا راهی دانشگاه استنفورد شد. جراحی مقطع پسادکترا و تحقیقات کاربردی خود را هم در همین مرکز صورت داد.

پروفسور مونا جراحی یکی از تاثیرگذارترین دانشمندان و محققان ارشد دانشکده علوم کامپیوتر و آزمایشگاه الکترونیک تراهرتز دانشگاه میشیگان است.فناوری تراهرتز بخشی از طیف الکترومغناطیس است که بین فرکانس امواج نور و فرکانس امواج رادیویی قرار می گیرد. این فناوری در زمینه های پزشکی، دارویی و ماشین آلات کاربرد فراوانی دارد و دریافت جایزه استعداد برتر هم مدیون همین موفقیت ها بود.

از دیگر افتخارات وی می توان بهجایزه پیشگامان مهندسی از آکادمی ملی بنیاد مهندسی «گرِینجر»، جایزه پیشرفت شغلی زودهنگام از بنیاد ملی علوم و جایزه محققین جوان از دفتر تحقیقات نظامی آژانس پروژه‌های دفاعی پیشرفته اشاره نمود.

از نظر اوسیستم آموزشی ایران بیشتر بر اساس دانش اداره می شود واز نظر تجربه و کارهای تحقیقی کمبود دارد؛ این در حالی است که سیستم آموزشی آمریکا بیشتر بر حس کنجکاوی مبتنی است.

۹. آزاده تبازاده

وی کاشف ارتباط بینافزایش گاز دی اکسید کربن ناشی از محصولات مصرفی صنعتی و فرسایش لایه اوزوناست.تبازاده در سال ۱۳۴۶ در ایران متولد شد و پس از وقوع جنگ ایران و عراق همراه خانواده به آمریکا مهاجرت کرد.او در سال ۱۹۸۸ و در حالی که تنها ۲۱ سال داشت به عنوان معاون پژوهشی گروه شیمی دانشگاه کالیفرنیا انتخاب شد و در ۱۹۹۹ هم بالاترین نشان افتخار اعطا شده توسط دولت ایالات متحده به دانشمندان و مهندسان به نام «جایزه ریاست جمهوری» را دریافت کرد.

وی مدرک دکترای خود را در رشته شیمی از دانشگاهUCLA دریافت کرد و سپس به عنوان محقق ارشد بهمرکز تحقیقات ایمز ناسا پیوست. این مرکز از سال ۱۹۳۹ تا کنون در زمینه‌های مختلف علوم فضایی فعالیت‌های گسترده‌ای داشته ونقش مهمی در بسیاری از ماموریت‌های ناسا ایفا می‌کند.

دکتر تبازاده سابقه تدریس در دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو را دارد و تا کنون بیش از ۶۰ مقاله در زمینه های مختلف چاپ کرده است. وی جوایز بسیاری را از سازمان های دولتی و علمی از آن خود کرده که شاملاتحادیه ژئوفیزیک آمریکا،انجمن هواشناسی آمریکا، ناسا، دفتر علم و فناوری کاخ سفید و انتخاب شدن به عنوان یکی از ۱۰ استعداد برتر آمریکا در سال ۲۰۰۲ است.

۱۰. رکسانا ورزا

رکسانا در خانواده ای تحصیل کرده به دنیا آمد که در سال ۱۹۷۹ از ایران مهاجرت کرده بودند. پدرش فارغ التحصیل دانشگاه معتبر «استنفورد» و مادرش معلم زبان بود که علاقه وافری هم به علم و دانش داشتند. او در سال ۱۹۸۵ در کالیفرنیای آمریکا به دنیا آمد که امروزه به لطف سیلیکون ولی به مهد فناوری دنیا تبدیل شده است.

« رکسانا ورزا » در حالی که سی و چند سال بیشتر ندارد، مدیر بزرگترین پردیس استارتاپی جهان به نام «استیشن اف»، عضو «شورای نوآوری اتحادیه اروپا» (EIC) و از اعضای هیئت مدیره قدیمی ترین خبرگزاری جهان به نامAFPاست.

موفق‌ترین زنان ایرانی؛ از حوزه علم و فناوری تا هنر و رسانه و تجارت (7)

11- ماریا خرسند

ماریا خرسند، یکی از جذاب‌ترین فناوری‌های گوشی‌های هوشمند را اختراع کرده است. بلوتوث؛ این فناوری توسط او در جریان ورودش به شرکت سونی‌اریکسون کلید خورد و با موفقیت به نتیجه نهایی رسید و ثمره جهانی داد.

خرسند، 22 خرداد سال 1336، در شهر ساری متولد شد و در ۱۵ سالگی به همراه خانواده‌اش به منظور ادامه تحصیل بهلس‌آنجلسمهاجرت کرد. او در ابتدا وارد رشته روانشناسی شد اما پس از مدتی در رشته کامپیوتر ادامه تحصیل داد و مدرک فوق لیسانس خود را ازدانشگاه ایالتی کالیفرنیا در فولرتوندریافت کرد.

او از سال 2001 میلادی ریاست بخش لایسنس تکنولوژی اریکسون را بر عهده داشته و در کمپانیOMXمدیرعامل کمپانی اریکسون و شرکت dell بوده است. او در حال حاضر هم مدیریت تولید سخت‌افزار شرکتدلدر سوئد را بر عهده دارد.

12- مینو اختر زند

به نظر می‌رسد سوئد یکی از کشورهایی است که جایگاه خوب و مناسبی برای توسعه توانمندی زنان ایرانی فراهم کرده است، شاید هم نوع زیرساخت‌های سوئد جذابیت قابل توجهی برای زنان ایرانی دارد و در این کشور بهتر امکان ستاره شدن را پیدا می‌کنند.

مینو اخترزند، یکی دیگر از زنان موفق ایرانی است که ستاره موفقیت‌های او در سوئد روشن شده است. او متولد سال 1335 است و از 17 سالگی به سوئد مهاجرت کرده است. عضو هیئت رئیسهدانشگاه سودرتورندراستکهلماست و یکی از طلایی‌ترین نشانه‌های قرار گرفتن او در لیست زنان موفق کسب نشان ممتاز افتخاریبی بی خشتدر سال 2008 است.

اخترزند، مدیرکل شورای استانی کار در شهراوپسالاسوئد است و از سال 2008 تا 2010 مدیرعامل شرکت راه‌آهن سوئد، بان ورکت بوده است. نکته جالب توجه در لیست موفقیت‌های این زن، آن است که او نخستین ایرانی بود که توانست به رتبه فرمانداری در سوئد برسد.

13- گلی عامری

گلی عامری هم از زنان صاحب‌نام ایرانی است. او مهر ماه 1335در ایران متولد شد و در 17 سالگی به آمریکا مهاجرت کرد و در دانشگاه استانفورد به تحصیلات خود ادامه داد. عامری تحصیلات خود را در آن دانشگاه تا دریافت مدرک فوق لیسانس در رشته ارتباطات ادامه داد.

عامری در اکتبر 2007 از طرف NW Women’s Journal به عنوانی کی از100 زن قدرتمند شمال غرب آمریکا برگزیده شد. او در 15 نوامبر 2007 از سوی رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، بوش به عنوان دستیار وزیر امور خارجه در امور آموزشی و فرهنگی منصوب شد. در نهایت هم این انتصاب مورد تایید سنای آمریکا قرار گرفت.

البته پیش از حضورش در این مقام، در سال 2005 از سوی جرج بوش به عنوان یکی از اعضای هیئت سه نفرهٔ آمریکا در شصت و یکمین نشستکمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحدمعرفی شده بود.

14- ثریا دارابی

ثریا دارابی، متولد سال 1362 در اهواز، یکی از موسسین وبسایت Zady در حوزه‌ مد و فشن و از اهالی فن در زمینه‌ بازاریابی دیجیتال و تکنولوژی است. او هم یکی دیگر از زنان موفق ایرانی است، که روند موفقیتش آوازه جهانی پیدا کرده است.

در سال 2009، او برنامه‌ی Foodspotting را راه‌اندازی کرد که یک راهنمای محلی در حوزه‌ آشپزی است و از سوی اپل و مجله‌ اینترنتی Wired به عنوان «اپلیکیشن برتر سال» اعلام شد.

تصویر او روی جلد مجله‌ آنلاین Brandweek هم رفته است. در سال 2012، مجله‌ Inc او را یکی از 30 مدیر برتر زیر 30 سال در جهان اعلام کرد و مجددا در سال 2015، مجله‌ Fortune او را یکی از 40 مدیر برتر زیر 40 سال، خواند.

دارابی در هیئت مدیره دیجیتال جنرال الکتریک عضو بوده و در حوزه‌ استراتژی‌های دیجیتالی، موبایلی، اجتماعی به مدیران شرکت‌های مختلفی، از دیزنی گرفته تا تایم، مشاوره می‌دهد.

15- رکسانا مصلحی

رکسانا مصلحی، یکهمه‌گیرشناس ژنتیکیاست. بیش‌تر پژوهش‌های او به مطالعهٔسرطانو نشانه‌های آغازین آن اختصاص دارد.زنی ایرانی که در ایران متولد شده و در کانادا بزرگ شده است.

مصلحی، جوایز و افتخارات متعددی از جمله جایزه دستیار تدریس درمقطع کارشناسی ارشددر آموزش (UBC)، بورس تحصیلی Biovision از دانشگاه علمی علوم (فرانسه)، دو جایزه برای تعالی پژوهشی از NIH و جایزه سیب طلایی و برای تعالی در تدریس از دانشکده بهداشت در SUNY آلبانی را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد.

او مجموعه ای از مطالعات در مورد اثرات ناهنجاری‌ها در ترمیم DNA و ژن‌های رونویسی برتولید مثلو رشد انسان را منتشر کرد. رکسانا بر اساس مشاهدات بالینی جدید خود در خانواده‌های تریکوتیودیستروفی (TTD)، این فرضیه را ایجاد کرد که نقص در ژن‌های ترمیم و برداشتن نوکلئوتید و اثرات آن بر رشد جنین و جفت انسان است.

16- کریستین امانپور

کریستین امانپور یکی از سرشناس‌ترین زنان موفق ایرانی تبار است. او زاده لندن است و در دنیای رسانه همیشه وزنه‌ای جدی بوده که حرف برای گفتن داشته است. یکی از نکات جالب توجه درباره او حرف و حدیث‌ها درباره دستمزدش است، گفته می‌شود او بالاترین میزان دستمزد در بین خبرنگاران جهان را دارد.

او ازخبرنگاران جنگیمشهور جهان به‌شمار می‌رود. گزارش‌های امان‌پور ازبالکانباعث شد که در سال ۱۹۹۴جایزه امیدوجایزه جورج فاستر پیبادی، دوجایزه جورج پولکوجایزه شجاعت در گزارشگریدریافت کند. در دسامبر 1992، هنگام آغاز عملیات نیروهای آمریکا درسومالی، امان‌پور برای مدت کوتاهی بهسومالیرفت تا ازموگادیشوبه‌طور زنده گزارش کند.

کریستین امان‌پور، در 12ژانویه 1958 از پدریایرانیو مادریانگلیسیدرلندنمتولد شد. پدر کریستین «محمد امان‌پور»، یکی از مدیرانشرکت هواپیمایی«هما» بود که بعد از تولد کریستین به ایران بازگشت و 11 سال بعد در سال 1969 او را برای ادامه تحصیل راهی مدرسه‌ای در انگلستان کرد.

آخرین برنامهٔ او با عنوان «تزار پوتین» به نقد عملکرد رئیس‌جمهوریروسیهپرداخته‌است. البته او با بیشتر سیاست‌مداران ایرانی هم مصاحبه‌هایی داشته است. مصاحبه با هاشمی رفسنجانی، احمدی‌نژاد و روحانی و البته ظریف از مصاحبه‌های قابل توجه او در بین مصاحبه با سیاست‌مدران ایرانی بوده است.

17 - رودابه بختیار

رودابه بختیار در سال 1996 به‌عنوان خبرنگار، به شبکه خبریسی‌ان‌انپیوست و در طول ۹ سال فعالیت در بخش‌های مختلف تلویزیون کابلی این شبکه خبری، حضور داشت. وی یک بار نیز با برنامه اتاق خبر سی‌ان‌ان، نامزد دریافتجایزه امیشد. او یک بار نیز به عنوان نهمین خبرنگار برتر آمریکا انتخاب شد.

بختیار در21 ژوئن1966از پدر و مادری ایرانیدرفرزنو،کالیفرنیا متولد شد.پدر او در سال 2005 بر اثر ابتلا به سرطان حنجره، درگذشت، برادرزادهٔشاپور بختیار است.

18- سیما ضرغامی

ماجرای زنان موفق ایرانی در رسانه‌های جهانی همچنان ادامه دارد. سیما ضرغامی یکی از زنان ایرانی - آمریکایی موفق است که از سال 2006 تا سال 2018، مدیر کل شبکه بزرگ تلویزیونی کودکان آمریکا بود.

ضرغامی، مدیرعامل ایرانی کمپانی معروف فیلم سازی «وایاکام» و شبکه تلویزیونی «نیکل اودیون» وابسته به MTV آمریکا و یکی از ثروتمندترین زنان جهان است.

19 - شهرزاد رفعتی

حالا که حرف از زنان موفق ثروتمند شد، نگاهی به زندگی شهرزاد رفعتی را نباید فراموش کرد. رفعتی مؤسس و رئیس شرکتBBTVاست. او یکی از ثروتمند‌ترین زنان موفق جهان است. ثروت و موفقیت او البته حاصل دنیای نوآوری و تکنولوژی است. او سال 1979 در تهران متولد شده و بنیانگذار و مدیر ارشد شرکت فناوری و سرگرمی BroadbandTV Corp واقع درونکوورکانادااست.

رفعتی در سال 2011 به عنوان مدیرعامل و بنیانگذار کمپانی معروف Broadband TV ؛ در مجله «فست کمپانی» در طبقه بندی 100 خلاق برتر در رتبه 37 قرار گرفت. در لیست 100 خلاق برتر که در آن ، نام خلاقان در عرصه تجارت ذکر شده است.

اسامی افرادی که در دنیای فناوری حرف اول را میزنند همچون: سباستین توان از شرکت گوگل ، اریک دیشمن از شرکت اینتل ، فورستال از شرکت اپل و الکس کیپمن از مایکروسافت ، در میان بزرگان تجارت به چشم می خورد.

20- سحر هاشمی

سحر هاشمی، کارافرینی برتر و صاحب کافی‌شاپ‌های زنجیره‌ای با برند «کافی ریپابلیک» و برند شکلات و شیرینی بدون شکر برای لاغری «اسکینی کندی» در انگلستان است. او حدود 110 شعبه از این کافی شاپ‌ها دربریتانیاتاسیس است.

هاشمی در سال 2005 نیز برند اسکینی کندی را با تولید شیرینی‌های بدونقندبنیان گذاشت و در سال ۲۰۰۷سهامآن را به شیرینی فروشی گلیستن فروخت. او در سال 2011 به انجمن کارآفرینان بریتانیا دعوت شد تا در مورد تدابیر کارآفرینی بهدولتپیشنهاداتی را بدهد.

همچنین در ژوئن سال 2012 نیز عالی‌ترین رتبه امپراتوری بریتانیا برای خدمت‌رسانی به اقتصاد و خیریه‌های کشور به هاشمی اعطا شد. او همچنین به‌عنوان سخنران در بسیاری از گردهمایی‌های اقتصادی شرکت می‌کند. این کارآفرین ایرانی یکی از سخنرانان اصلی در نشست‌های مربوط به زنان و موسسه وال‌استریت ژورنال است.

21- فاطمه مقیمی

فاطمه مقیمی، بنیانگذار شرکت کشتیرانی و حمل و نقل بین المللی سدیدبار است که همواره با نام قدرت‌مند ترین زن ایرانی شناخته شده است. او کارآفرین برتر آسیاپاسیفیک تایوان بین 23کشور منطقه در سال 2016، کارآفرین برتر کشورهای اسلامی از سوی بانک توسعه اسلامی در سال 2012 و تعداد قابل توجه دیگری موفقیت جهانی است.

مقیمی، اولین پرزیدنت سازمان جهانی تبلیغات IAA در ایران، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران است.او دارای مدرک لیسانس مدیریت بازرگانی و راه و ساختمان، فوق لیسانس مدیریت بازرگانی گرایش تحول، دکترای (DBA)مارکتینگو دکتری تخصصی کارآفرینی بین‌الملل است.

او در سال 1358 در یک شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی ابتدا در بخش ترجمه و بعد در بخش کامیون داری شروع به کار کرد و مدت سه سال در آن شرکت بود. در سال 1361 تصمیم به کار مستقل گرفت که این تصمیم تا مرحلهٔ اجرایی شدن دو سال طول کشید و در سال ۱۳۶۳ اولین شرکت خود را به ثبت رساند.

22- رایا بیدشهری

نام رایا بیدشهری در بین 100 زن الهام بخش توسط BBC در سال 2019 اعلام شد. او در 19 سالگی برای کار و تحصیل راهی آمریکا شد و کمی بعد در تورنتو کانادا استارتاپ خود را تاسیس کرد.

استارتاپ «آو‌کادمی» (Awecademy) توسط بیدشهری راه‌اندازی شد. این استارتاپ درواقع یک بستر آنلاین آموزشی برای دانش‌آموزان دبیرستانی است. استارتاپ «آوکادمی» تاکنون جایزه‌های مختلفی دریافت کرده و به‌عنوان یکی از معروف‌ترین استارتاپ‌های آموزشی شناخته می‌شود.

23- یاسمن مویدی

یاسمن مویدی کارآفرینی برتر در حوزه‌ای متفاوت است که کمتر کارآفرینان به سراغ آن می‌روند. او حدود 40 سال پیش ورزش ایروبیک را وارد ایران کرد و ورزشی به نام«برای تونیک» را ابداع کرد. او در گروه ده زن کارآفرین برتر ایرانی است.

مویدی همچنین علاوه بر دریافت چندین لوح افتخار، در سال ۲۰۱۲ نشان لیاقت دولت فرانسه را از دستان رئیس جمهور وقت این کشور دریافت کرد.

یاسمین مویدی تا کنون برای 5 هزار دانشجو و هنرجو کارآفرینی و درآمدزایی کرده است.، ابداء او 7 بخش شامل بخش‌هایی چون ورزش، تئاتر و نمایش، بازی، خدمات و تولیدات و انجام کارهای مددکاری است.

24- شهره آغداشلو

شهره آغداشلو در اردیبهشت ماه1331 در تهران متولد شد. او نام خانوادگی «آغداشلو» را به خاطر مخالفت خانواده پدری‌اش با داشتن نام خانوادگی آنان و پس از ازدواج با آیدین آغداشلو انتخاب کرد. او در سال2000 میلادی آغداشلو برای نخستین‌بار پس از مدت‌ها دوری از سینما در فیلم سینمایی راز بهشت بر پرده سینماهای آمریکا رفت.

آغداشلو در سال 2009 میلادی، برای بازی در نقش مکمل زن در سریالخانه صدام، موفق به دریافتجایزه امیشد. او همچنین برای بازی در فیلمخانه‌ای از شن و مه در سال 2003 نامزد دریافتجایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن نیزشد.

آغداشلو پیش از انقلاب نیز تجربه همکاری با سه کارگردان مطرح کشور عباس کیارستمی،علی حاتمیومحمدرضا اصلانیرا هم داشته است.این مطلب توسط یونس مرادی نوشته شده و در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ این مطلب توسط شیدا ملکی بازنویسی و تکمیل شده است.

موفق‌ترین زنان ایرانی؛ از حوزه علم و فناوری تا هنر و رسانه و تجارت (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5425

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.